NL FR
    VZW DAKOTA, Documentatiecentrum van de 15 WING    

Welkom bij Dakota

Doel

De vzw Dakota, Documentatiecentrum van de 15 Wing werd opgericht met als doel de geschiedenis en de tradities van het Belgische militaire luchttransport, meer speciaal van de 15 Wing, te leren kennen aan het grote publiek.

 

 

Documentatie- en fotoarchief

Wij beschikken over een zeer uitgebreid documentatie- en fotoarchief over het ontstaan van de vliegbasis Melsbroek, over de operaties die vanaf het vliegveld tijdens De Tweede Wereldoorlog werden uitgevoerd en over de geschiedenis van de 15 Wing.
Onze bijhorende tentoonstellingszaal beslaat een oppervlakte van 220 m² en geeft aan de hand van foto's, talrijke voorwerpen en memorabilia een overzichtelijk beeld van deze geschiedenis.
Het archief kan geraadpleegd worden door geïnteresseerden terwijl de tentoonstelling gratis toegankelijk is voor bezoekers

 

 

Restauratie historische vliegtuigen

Daarnaast houden zich een tiental vrijwilligers bezig met de restauratie van oude, historische vliegtuigen van de wing. Een C-119 Flying Boxcar en een Percival Pembroke werden al langer van de sloop gered en staan nu tentoongesteld in het Kwartier Groenveld.

 

De laatste aanwinst is een DC-3 Dakota. Op 24 september 2015 werd het gerestaureerde vliegtuig ingehuldigd  en kan het bewonderd worden tijdens een bezoek aan onze vereniging.