NL FR
    VZW DAKOTA, Documentatiecentrum van de 15 WING    

Wat houdt Dakota in?

Het documentatiecentrum

De stichters van Dakota hadden één doel voor ogen: de geschiedenis van Melsbroek tijdens WO II en de latere 15 Wing levendig houden en alle aspecten van dat verleden : mensen, vliegtuigen, materieel, oefeningen, opdrachten,... voor het nageslacht bewaren.

 

Hiervoor werd in de eerste plaats een documentatiecentrum opgericht, waar duizenden documenten (o.a. krantenartikelen uit binnen-en buitenland, militaire tijdschriften, foto's, video's, ) werden samengebracht en gecatalogeerd. Al deze papieren versies werden onlangs gedigitaliseerd en in een database ondergebracht die weldra operationeel wordt.

Een tiental vrijwilligers heeft in de afgelopen 20 jaar een enorme schat aan informatie vergaard. Geïnteresseerden kunnen - na afspraak- de indrukwekkende documentatie raadplegen

 

 

Het museum

Nauw verbonden met het documentatiecentrum is het compacte, maar zeer interessante museum. Honderden voorwerpen, foto's en andere documenten die betrekking hebben op de geschiedenis van de 15 Wing worden er tentoongesteld.

 


Openingsuren en groepsbezoeken

 

Restauratie vliegtuigen

In het midden van de jaren negentig van vorige eeuw kon Dakota een C-119 recupereren in een weide nabij Philippeville. Hij zou daar dienst doen als cafetaria op een ULM vliegveld. Het toestel werd overgebracht naar Kazerne Groenveld, waar het door een enthousiaste ploeg werd gerestaureerd en klaargemaakt voor expositie.


Een paar jaar later kon een Percival Pembroke, die stond te verkommeren in een pretpark in Limburg van de sloop gered worden. Hij werd naar Melsbroek gehaald en door het “restore team” onderhanden genomen. Hij vond een plaatsje naast de C-119.


De laatste aanwinst is misschien de belangrijkste: een Dakota DC-3.

Het was het toestel van “Legend Air” dat reeds jaren op het vliegveld van Oostende geparkeerd stond en in een verwaarloosde staat verkeerde. Dakota VZW is er in geslaagd om dat toestel naar Melsbroek te halen in 2011. Op 24 september 2015 werd het gerestaureerde vliegtuig ingehuldigd  en kan het bewonderd worden tijdens een bezoek aan onze vereniging.

 

 

Dakota News

Driemaal per jaar verschijnt “Dakota News”, de nieuwsbrief voor alle aangesloten leden.

Zowel de geschiedenis van de 15 Wing, als de huidige gang van zaken in de wing (opdrachten, operaties, plechtigheden) als het reilen en zeilen binnen de VZW Dakota komen aan bod.

Meer over Dakota News in een apart hoofdstuk.

 

 

Dakota VZW Sociaal

Dakota vzw beschikt over een prachtige ontvangstruimte, waar bezoekers kunnen uitrusten bij een drankje, terwijl zij een praatje kunnen slaan of genieten van filmvoorstellingen over de 15 Wing  die op een groot scherm worden getoond.

Naar boven