NL FR
    VZW DAKOTA, Documentatiecentrum van de 15 WING    

Geschiedenis van de 15 Wing: opdrachten

Opdrachten en operaties De oude kolonie

Opdrachten en operaties

De eerste opdracht van de 15 Wing is het tactisch luchttransport met het 20 Smaldeel. Het vervoer langs de lucht  en het droppen van paracommando's, zowat overal waar hun tussenkomst vereist is, vormt een belangrijk onderdeel van deze opdracht. Maar ook andere troepen worden snel en efficiënt naar hun bestemming gebracht. Voorbeelden genoeg : Bosnië, Kosovo, Afghanistan...


Daarnaast zijn er de humanitaire zendingen, vooral in hongerend Afrika, waarmee de 15 Wing zich wereldwijd een zeer sterke reputatie heeft opgebouwd. 

Verscheidene nationale en internationale (hulp)organisaties doen een beroep op de 15 Wing.

Het begint al in 1973 in de door droogte geteisterde Sahel (Niger, Tsjaad, Burkina Faso en Mali). In de jaren tachtig van vorige eeuw zou het palmares snel aangedikt worden met langdurige operaties in Ethiopië en Soedan. Later volgt nog Somalië (1993), in het kader van “Restore Hope”.
Tussendoor zijn er nog talrijke kortere humanitaire zendingen, niet alleen in Afrika, maar ook in Zuid en Midden Amerika, in Koerdistan, ...

Naast het tactisch luchttransport staat de 15 Wing ook in voor allerlei verbindingen langs de lucht, en het overvliegen van belangrijke personen naar wereldwijde bestemmingen: zoals de koninklijke familie, VIP's, regeringsleden, … Hiervoor wordt een beroep gedaan op het 21 Smaldeel.

C-130 in Somalië  
C-130, Air Mobility Rodeo, Pope AFB Flares

 

 

Naar boven

De oude kolonie

Verscheidene malen werd de 15 Wing ingezet tijdens onlusten in Congo (evt. Zaïre) en Rwanda, voor de repatriëring of evacuatie van landgenoten die zich bedreigd voelden of de facto in gevaar waren. De operatie in Kolwezi, Red Bean (1978) was, samen met de para's, een waar huzarenstuk dat kan dienen als voorbeeld voor alle andere operaties die in ongeveer dezelfde moeilijke omstandigheden werden uitgevoerd: zoals  Green Bean (Rwanda 1990), Blue Beam  (Zaïre 1991) en Silver Back (Rwanda 1994).

C-119 in Congo
Kamina

 

 

Naar boven