NL FR
    VZW DAKOTA, Documentatiecentrum van de 15 WING    

Herinner u...

Periodiek zullen we terugblikken op een belangrijke operatie uitgevoerd door de 15 Wing, alleen of in samenwerking met andere eenheden of landen. We zullen documenten en foto's uit ons archief op onze website plaatsen. Het volledig archief over de operatie zal echter alleen voor onze leden beschikbaar zijn.

 

Operatie Red Bean - Kolwezi 1978

In de nacht van 11 op 12 mei 1978 trekken ex-Katangese Gendarmes onder het bevel van Generaal Nathanael Mbumba, voorzitter van het "Front national de la Libération du Congo" (FNLC) trachten, voor de tweede maal, het regime van Generaal Mobutu te ontwrichten en trekken Kolwezi binnen, waar een deel van de bevolking ze met sympathie onthaalt. De FNLC rebellen hebben het vooral op de blanken, de Zaïrese kaders en de ambtenaren gemunt. Gebrek aan tucht en overmatig gebruik van drank onder de troepen van Mbumba leiden tot verkrachtingen, willekeurige executies en bloedbaden.
Reeds op 15 mei roept Eerste Minister Tindemans een crisis kabinet samen.
De berichten uit Shaba worden steeds zorgwekkender en Minister P. Vanden Boeynants van Defensie verwittigt de sectie "Operaties" van de Generale Staf dat, indien de toestand verergert, hij snel zou kunnen kiezen voor de evacuatie van de Belgen in Shaba.


Op dinsdag 16 mei, rond 23u00, worden Kolonel SBH Rik Depoorter, bevelhebber van het Regiment Paracommando, en Kolonel vlieger Alain Blume, commandant van de 15 Wing op de Generale Staf ontboden. krijgen het bevel om een humanitaire operatie met duizend paracommando's op Kolwezi voor te bereiden....


Voor een terugblik op deze belangrijke operatie kan u volgende tijdschriften met een gedetailleerd relaas downloaden. Onze leden kunnen tevens nog een extra tijdschrift downloaden.

<
1 2 34
Cover Cover Cover Cover
PDF PDF PDF PDFOnze Dakota leden kunnen inzage krijgen in ons volledig archief over deze operatie via een aanvraag via opzoeking.