NL FR
    VZW DAKOTA, Documentatiecentrum van de 15 WING    

15 Wing in actie: augustus-november 2014

Overzicht  

Voor het eerst een A400M Atlas in de 15 Wing

Een Franse A400M landde op 12 augustus in Melsbroek Het Europese Luchttansport Commando EATC schakelde het toestel in om Belgisch en Frans materieel vanuit Canada te vervoeren. De aankomst van de A400M ĎAtlasí is een sterk symbool van de versmelting van Europese luchtvaartmiddelen.
Lees meer  

C-130 naar Irak

Een paar miljoen mensen uit Irak en SyriŽ zijn op de vlucht voor de IS-terreur. Begin augustus heeft de IS duizenden jezidi's op de Sinjarberg in het Iraakse Koerdistan uitgehongerd. Het jezidisme is de oudste monotheÔstische godsdienst die ontstond 4.700 jaar voor JC in MesopotaniŽ. De Belgische regering beslist hulpgoederen te sturen.

Lees meer  

Terug naar Congo: Air Detachement (AirDet) Kindu

Eind augustus wordt een Belgisch C130-detachement voor een maand ontplooid naar Kinshasa en Bujumbura voor logistieke steun en medische evacuatie voor een grote oefening in het oosten van Congo. Deze oefening kadert in het ďProgramme de Partenariat MilitaireĒ (PPM) en is de bekroning bij het einde van de opleiding van een nieuw Congolees bataljon door Belgische militairen in Kindu. Ook Belgische para's van de Lichte Brigade nemen deel aan de oefening.

Lees meer Naar boven

Embraer CE-01 gekaapt (voor een oefening)

Op 11 september werd de Embraer ERJ CE-01 op weg naar Parijs gekaapt Boven BelgiŽ werd de ERJ door twee F-16's onderschept en begeleid tot aan de Franse grens, waar na een Transfer of Authority (TOA) twee Franse Raphales hun taak overnamen.

Lees meer Naar boven

Einde van de operaties F-16 in Afghanistan

Op zondag 12 oktober wordt een plechtige afscheidsviering gehouden op de basis van Kandahar, van waaruit de Belgische F-16's gedurende zes jaar 5.466 vluchten uitvoerden en 407 daadwerkelijk ingrepen.
Lees meer Naar boven

Start van de operaties F-16 in Irak

Op vraag van de VSA besliste de ontslagnemende regering op 19 september deel te nemen aan de strijd tegen de Islamic State (IS). Ook de onderhandelaars van de coalitie die de nieuwe regering vormden gaven hun akkoord. Enkele uren voor de Kamer op vrijdag 26 september ook zijn fiat gaf voor de inzet van F- 16's boven Irak, vertrok een Embraer met de ďvoorwachtĒ naar JordaniŽ. Dezelfde dag vlogen zes F-16's begeleid door een C-130 van Florennes naar Araxos in Griekenland. Vandaar vertrokken zij 's anderendaags naar de basis van Azraq in JordaniŽ van waaruit de F-16's zullen opereren.

Lees meer Naar boven

C-130 in Benin

Van 6 tot 7 oktober werd de C-130 CH-01met twee bemanningen (boordcommandanten B. Erens en J. Herman) ter beschikking gesteld van het Beninse leger.

Lees meer Naar boven

C-130 via Burundi naar het Franse eiland Mayotte

Van maandag 27 oktober tot 4 november vliegt de C-130 CH-01 naar Mayotte (Dzaoudzi) in de Indische Oceaan, waar het Belgische fregat Leopold I wacht op bevoorrading op terugweg naar BelgiŽ.

Lees meer Naar boven

De minister van Defensie bezoekt Operatie Desert Falcon (ODF)

Op vrijdag 31 oktober vliegt de nieuwe minister van Defensie Steven Vandeput voor het eerst met de 15 Wing. De Falcon-900 brengt hem naar de basis van Azraq voor een bezoek aan het F-16 detachement dat daar gestationeerd is en deel neemt aan de strijd tegen IS. De minister is vergezeld van kabinetspersoneel en generaal G. Van Caelenberge, chef Defensie en generaal C. Van de Voorde, commandant van de Luchtcomponent. Na een overnachting in de Jordaanse hoofdstad Amman, brengt de Falcon op 1 november het tienkoppig gezelschap terug naar Melsbroek. Minister S. Vandeput zegt bij zijn terugkeer dat de ODF, de inzet Belgische F-16's tegen IS (ook ISIS/ISL/DAESH genoemd), ook nog na 31 december noodzakelijk zal zijn. Half november beslist de regering dat de Belgische F-16's nog tot half 2015 deel zullen uitmaken de coalitie tegen IS in Irak.
  Naar boven