NL FR
    VZW DAKOTA, Documentatiecentrum van de 15 WING    

15 Wing in actie - oud nieuws

Overzicht  

15 Wing Luchttransport 65 jaar!

Van vrijdag 20 tot zondag 22 september vierde de 15 Wing zijn 65-jarig bestaan samen met 40 jaren dienst door de C-130's en de Falcon DA-20's. Er werd een groots programma samengesteld.
Lees meer  

Nieuwe korpscommandant: kolonel vlieger SBH Ir Patrick Mollet

Op vrijdag 25 oktober werd kolonel Patrick Mollet door generaal C. Van de Voorde, commandant van de Luchtcomponent van Defensie, aangesteld als bevelhebber van de Wing Luchttransport.

Hij volgt kolonel vlieger Ir Bernard Masuy op, die gedurende drie jaar korpscommandant was.

Lees meer  

Herdenking operatie Restore Hope/UNOSOM in Somalië

De deelname van Belgische militairen aan de operatie Restore Hope en UNOSOM in 1992/1993 werd op dinsdag 29 oktober herdacht in het Trainingscentrum voor Parachutisten in Schaffen.

Aan deze Vredesmissie namen 28.000 militairen deel uit 36 landen; waarvan 2.400 Belgen.

Het was de bedoeling een einde te maken aan de anarchie die in Somalië heerste na de val van dictator Siad Barre in januari 1991.

Lees meer Naar boven

Congo: MONUSCO en PPM

Op zaterdag 2 november vertrokken 150 militairen met de A330 (boordcommandant P. Antoine) naar Kinshasa. Van daar werden zij door de C-130 overgebracht naar Kindu om met de nieuwe bataljons deel te nemen aan een oefening in de streek tot 30 november.

Lees meer Naar boven

Remembrance Day

Op vrijdag 8 november vierden een honderdveertig aanwezigen de jaarlijkse “Rembrance Day” ter nagedachtenis van de bemanningsleden van de 15 Wing en de passagiers die het leven verloren bij de acht vliegtuigongevallen.
Lees meer Naar boven

Tyfoon Haiyan: Airbus A330 naar de Filipijnen

Op zaterdag 9 november raast de supertyfoon Haiyan over het centrum van de Filipijnen met een windsnelheid van 300 km/u en meer. Op zondag 10 november werd de omvang van de ramp duidelijk: ongeveer 5.000 doden, 2.000 vermisten en 500.000 daklozen.

Op zondagnamiddag 10 november worden de bemanningen A330 opgeroepen en beginnen zij met de voorbereiding van de vlucht naar de Filipijnen.

Lees meer Naar boven

Pech in de Kerst- en Nieuwjaarsperiode

In de eindejaarsperiode hebben enkele VIP vluchten met defecten af, waardoor de 15 Wing weer in de persbelangstelling stond.
Lees meer Naar boven

Special Forces Training in Arizona

Een detachement van de 15 Win met een C130, twee bemanningen en ondersteunend personeel onderging in het Marine Corps Air Station (MCAS) van Yuma in Arizona gedurende drie weken een zeer intensieve en realistische “Special Forces Training”.

De twee C-130 bemanningen (boordcommandanten F. Pattyn, S. Pondeville en instructeur J. Herman) voerden gedurende 15 dagen 36 opdrachten uit van één tot drie uur.

Lees meer Naar boven

Nieuwjaarsreceptie 2014

Op vrijdag 17 januari waren talrijke binnen- en buitenlandse genodigden aanwezig op de Nieuwjaarsreceptie van de 15 Wing.
Lees meer Naar boven

Belgische Embraer voor de Spaanse regering

Dankzij de samenwerking binnen het European Air Transport Command (EATC) kreeg de Spaanse regering op zondag 26 januari de hulp van de 15 Wing.
Lees meer Naar boven

C-130 in de Centraal-Afrikaanse Republiek

Vanaf 21 januari verleende België luchttransport steun aan de vredesoperatie Sangaris van de Fransen en aan de de Mission Internationale de Soutien à la Centrafrique (MISCA) in de Centraal-Afrikaanse Republiek waar een etnisch-religieus conflict was losgebarsten.
Lees meer Naar boven

Bedankingsfeest voor het personeel

Om zijn personeel te bedanken danken voor de inzet in de VN-operaties in Congo MONUC/MONUSCO en de Open Deur nodigde korpscommandant kolonel P. Mollet op vrijdag 7 februari zijn personeel en dat van de andere ondersteunende eenheden uit, om samen met generaal C. Van de Voorde, bevelhebber van de Luchtcomponent, op een gezellig samenzijn.
Lees meer Naar boven

Einde leasingcontract A330, nieuw contract voor A321

Einde 2013 liep het vierjarig leasingcontract van de A330 af, maar werd echter verlengd tot 15 april 2014. Om nauwer aan te sluiten bij de operationele behoeften van Defensie besliste een werkgroep de markt te openen voor een kleiner toestel. De keuze viel op een A321.
Lees meer Naar boven

President Obama in de 15 Wing

Op donderdag 20 maart strijken twee Amerikaanse C-17 Globemasters neer op Melsbroek, met de helikopters Marine 1 en 2 aan boord. Korte tijd later landen eveneens zes Black Hawk helikopters komende uit Duitsland. Deze invasie is het voorspel van het bezoek van president B. Obama op 25 en 26 maart.
Lees meer Naar boven

Nog drie Somalische piraten naar België

Op vrijdag 21 maart vertrok de Airbus A330 (boordcommandant W. Meukens) naar Nairobi (Kenia) met aan boord politie en een delegatie van Justitie, om de volgende dag rechtstreeks terug te vliegen naar Melsbroek met aan boord drie uitgeleverde piraten.
Lees meer Naar boven