NL FR
    VZW DAKOTA, Documentatiecentrum van de 15 WING    

15 Wing in actie

Tyfoon Haiyan: Airbus A330 naar de Filipijnen

Na lang wachten op de lading en het   conditioneren van de hulpgoederen, vertrekt de A330 van het 21 Smaldeel in de nacht van zondag op maandag uit Melsbroek met een dubbele bemanning (14 personen) onder de leiding van gezagvoerder commandant Werner Meukens. Aan boord zijn het "Belgian First Aid & Support Team" (B-FAST) met 40 personen, 13 Belgische media-mensen, een Franse hulpploeg van 18 man en twee Luxemburgers.
De A330 neemt ook 40 ton hulpgoederen, een veldhospitaal en een waterzuiveringsstation mee. Het medisch team van B-FAST zal ter plaatse gedurende minstens twee weken chirurgische ingrepen doen.


De vlucht verloopt moeilijk met tussenlandingen in Baku (Azerbijdjan) en Calcutta (Indië). Wegens een geschil tussen Cambodja en Thailand moet rond Cambodja gevlogen worden, wat de reis nog langer maakt.


Na een reis van 21 uren landt de Airbus eindelijk op het Filipijnse vliegveld van Cebu op dinsdag 12 november 6 uur plaatselijke tijd. De bemanningen hebben er dan 29 uren prestaties opzitten. Er is daar nog niet veel te zien van internationale hulp. De Belgische Airbus is het eerste buitenlands vliegtuig dat hulp  brengt. Er staan drie Filipijnse C-130's op de tarmac.
De grote A330 kan onmogelijk doorvliegen naar  het rampgebied. Het B-FAST en de lading worden op 13 november overgeladen op twee C-130's van de Amerikaanse Luchtmacht met bestemming Tacloban, een klein verwoest vliegveld in het rampgebied.
Op 14 november om 11 uur lokale tijd is de bemanning klaar om de terugvlucht naar Melsbroek aan te vatten. Door de nu heersende drukte op de luchthaven van Cebu vertrekt de A330 met drie uren vertraging om 14u45.


Na een tussenlanding in New Delhi en een dag van 23 uren prestaties landt het vliegtuig veilig terug op Melsbroek op vrijdag 15 november om 0145 U Belgische tijd. Korpscommandant kolonel P. Mollet is ter plaatse om zijn mensen te feliciteren en te bedanken voor de “job well done”.
Vanaf vrijdag 15 november kan het B-FAST eindelijk aan de dringende noodhulpverlening beginnen en treedt het veldhospitaal in werking.
“Ik ben trots op het geleverde werk en de inzet van mijn bemanning; wij overschreden de maximaal toegelaten prestaties, maar voor een goede zaak kan dat!” zegt commandant Werner Meukens tevreden.

Terug