NL FR
    VZW DAKOTA, Documentatiecentrum van de 15 WING    

15 Wing in actie

Herdenking operatie Restore Hope/UNOSOM in Somalië

De bijdrage van de 15 Wing was niet gering. Met de C-130's en B-727 's werden voor de ontplooiing (december1992 – januari 1993), voor de twee aflossingen (april en augustus 1993 ) en  voor het terugbrengen van het Belgisch versterkt bataljon (december 1993) bijna duizend vluchturen uitgevoerd tussen België en Somalië. Een C-130 bleef in stand by afwisselend in Mombasa of in Djibout. Achtereenvolgens sprak men van Unified Task Force (UNITAF) met codenaam “Restore Hope”, UNOSOM II en UNOSOM III.
Twintig jaar later, op 29 oktober 2013, was iedereen die aan deze vredesmissie had deelgenomen  welkom in Schaffen waar Defensie een grootse herdenkingsplechtigheid organiseerde, voorgezeten door de Chef Defensie generaal G. Van Caelenberghe. Tussen de honderden aanwezigen ook de families van de zes militairen die in Somalië hun leven verloren. De delegatie van de 15de Wing bestond uit de korpscommandant kolonel P. Mollet; zijn adjunct luitenant-kolonel O. De Groot; majoor D. Van den Heuvel en ancien A. Vermeesch, die zes opdrachten naar Somalië uitvoerde.

Op de plechtigheid werd een gedenkplaat onthuld ter nagedachtenis aan de gestorven militairen en weerklonk de “last post”. Met een “fly past” van vier helikopters en een C-130 werd de herdenkingsplechtigheid besloten. Op de receptie konden de gasten  herinneringen uitwisselen en de fototentoonstelling UNOSOM bekijken.

Terug