NL FR
    VZW DAKOTA, Documentatiecentrum van de 15 WING    

15 Wing in actie

European Air Transport Training 2014 in Bulgarije

België nam deel met een C-130 (CH-12) en twee bemanningen. Het detachement telde 45 militairen uit de 15 Wing en het Trainingscentrum voor parachutisten van Schaffen; het stond onder bevel van commandant Steven Van der Vorst.
Naast S. Van der Vorst genoten nog drie andere piloten van deze multinationale training:  S. Pondeville, J. Herman en W. Martens. Deze laatste twee konden als mentors mee vliegen met vliegtuigen van andere landen en zo hun ervaring doorgeven aan die bemanningen.
Aan de EATT-14 namen 10 landen deel met 460 mensen, 19 bemanningen, 10 tactische transportvliegtuigen van vijf verschillende types. Acht landen, waaronder de USA, stuurden waarnemers. Er werden dag- en nachtvluchten uitgevoerd, eerst door de afzonderlijke om stilaan te komen tot opdrachten in formaties van meerdere vliegtuigen.
Commandant S. Pondeville vloog met de Belgische C-130 in een formatie van tien vliegtuigen van verschillende types uit de deelnemende landen.
Deze Europese training was voor alle Belgische deelnemers zeer nuttig en vooral voor de instructeurs (piloten en -loadmasters in het vooruitzicht van deelname aan de European Advanced Air Transport Training Course (EAATTC) later dit jaar.

Terug